Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

02.05.2017. Svjetski dan Astme

04/29/2017

 02.05.2017. Svjetski dan Astme

Astma je hronična (dugotrajna) upalna bolest. Bronhijalna astma je respiratorni sindrom u kome zbog upale nastaje oticanje i sužavanje disajnih puteva, te dolazi do funkcionalnalnog plućnog poremećaja ispoljenog u vidu reverzibilne opstruktivne hiperinflacije  pluća. Do ispoljavanja ovog sindroma dolazi uslijed provocirajućeg specifičnog ili nespecifičnog nadražaja tzv. pokretača astme bilo da je riječ o prehladi, duhanskom dimu, fizičkom naporu, alergije npr. na polen ili grinje, aerozagađenju, plijesni i gljivice, hrana, hormoni, emocije itd.

Astma pogađa više od 300 miliona ljudi širom svijeta i najčešća je nezarazna bolest među djecom. Globalna  inicijativa za astmu (GINA ) organizuje Svjetski dan astme, u prvoj sedmici maja,  zajedno sa grupama za pomoć i edukatorima u cilju podizanja svijesti o astmi i poboljšanju  brige i njege za oboljele od astme širom svijeta. Podaci  saopšteni od Instituta za javno zdravstvo Republike  Srpske  proteklih godina pokazuju da se godišnje u domovima zdravlja liječi oko  devet hiljada, a u bolnicama oko pet stotina osoba oboljelih od astme.

Uobičajeni simptomi astme su teškoće sa disanjem kao nedostatak vazduha, osjećaj stezanja u grudnom košu, šištanje/pištanje u grudnom košu, kašalj.

Simptomi astme se na sreću mogu  uspiješno tretitati, držati pod kontrolom i liječiti, iako se astma ne može izliječiti.

Cilj liječenja astme je uspostavljanje i održavanje dobre kontrole simptoma astme u što dužem vremenskom periodu. Da bi se postigao cilj  kod osobe oboljele od astme važno je ostvariti pouzdan kontakt i saradnju sa cijelim zdravstvenim timom. Osoba čija astma je pod kontrolom može biti fizički aktivna i u potpunosti učestvovati u životu, može spriječiti većinu napada i izbjeći neprijatne simptome tokom dana i noći.

                                                               Pripremila: mr sc.dr Brankica Galić

Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor