Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

OBILJEŽEN 12. MAJ MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

05/24/2017

 Povodom 12. maja, Međunarodnog dana sestrinstva, u organizaciji Udruženja medicinskih sestara i tehničare regije Prijedor sprovedena je akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i vrijednosti krvnog pritiska stanovnicima grada Prijedora.

Tradicionalnom organizacijom preventivnih akcija za stanovništvo, Udruženje medicinskih sestara i tehničare regije Prijedor, nastoji ukazati na značaj i ulogu medicinskih sestara u provođenju zdravstvene njege, promociji zdravlja i prevenciji bolesti.  

Potpredsjednica Udruženja, Biljana Majkić, naglasila je značaj pravilne komunikacije medicinskih sestara sa pacijentima s obzirom da se prvi kontakt pacijenta sa osobljem u zdravstvenim ustanovama, uglavnom odvija sa medicinskim sestrama. Ona je dodala da je posao medicinske sestre u današnje vrijeme jako težak, te istakla njihovo stručno i profesionalno zalaganje u radu sa pacijentima.

12. maj je odabran kao Međunarodni dan medicinskih sestara jer je tog dana 1820. rođena Florens Najtingejl, Engleskinja koja se smatra utemeljivačem modernog sestrinstva. U Krimskom ratu, polovinom 19. vijeka, Najtingejlova je organizovala bolnice pri britanskom ekspedicionom korpusu i svojom reformom sanitetske službe smanjila je smrtnost u britanskim poljskim bolnicama sa 42,7 na 2,2 odsto.

Dom zdravlja Prijedor