Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

Radionica o unapređenju kvaliteta usluga u mentalnom zdravlju

05/29/2017

 U hotelu „Jelena“ u Banja Luci održana je radionica Unapređenje kvaliteta u mentalnom zdravlju u zajednici u periodu 11. – 12. maj 2017. godine. Ova dvodnevna radionica, podržana od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, organizovana je od strane Agemcije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske (ASKVA) i Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, kojeg implemetira Asocijacija XY uz podršku Vlade Švajcarske. Cilj ove radionice bio je da se u zajedničkom radu susretnu profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj i koordinatori kvaliteta njihovih matičnih ustanova (domovi zdravlja/centri za zaštitu mentalnog zdravlja, klinike, bolnice i bolnička psihijtrijska odjeljenja) sa stručnjacima iz ASKVA, Fonda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva zdravlja Republike Srpske i Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini te da ukažu na prednosti komunalne zaštite mentalnog zdravlja ali i na prepreke u daljem poboljšanju kvaliteta pružanja usluga iz oblasti mentalnog zdravlja svim korisnicima njihovih usluga. Fokusi u radu bili su grupne radionice usmjerene na poboljšavanja intersektorske saradnje, međusbne povezanosti i boljih definisanja planova sa opštim, specifičnim ciljevima, aktivnostima u izvršenju tih zadataka ali i prednosti ili prepreka u ostvarivanju planiranih kvalitativnih aktivnosti. Tako su razmatrane situacije unapređenja kvaliteta saradnje između centara za zaštitu mentalnog zdravlja i bolnica, službi porodične meicine, ali i multidisciplinarnog timskog rada, uključenja i učešća korisnika i članova njihovih porodica u šire odlučivanje o načinima pružanja usluga svih članova tima, kao i kontinuitet na unapređenju usluga i sačinjavanju ostvarivih Planova kvaliteta u CZMZ. Iz ASKVA smo dobili i informacije o pripremama za dopune postojećih standarda za akreditaciju CZMZ, u skladu sa novim znanjima i vještinama koje su članovi timova profesionalca sticali u prethodnim godinama (poput koordinisane brige), kao i o značaju praćenja kvaliteta zdravstvene zaštite koja se pruža korisnicima u svim segmentima zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj.

 

Na radionici su ispred JZU „DOM ZDRAVLJA“ Prijedor aktivno učestvovali Siniša Obradović, koordinator kvaliteta, Vesna Golubović, viša medicinska sestra (CZMZ) i prim. dr Goran Račetović (Načelnik CZMZ).

 

Nastavak edukacije planira se tokom oktobra mjeseca ove godine, kada se planiraju aktivnosti koje će se odnositi na analizu načina i kvaliteta primjene novopredloženih izmjena u akreditacionim standardima, ali i ostalim segmentima daljih unapređenja usluga koje se pružaju osobama sa mentalno-zdravstvenim poteškoćama u centrima za zaštitu mentalnog zdravlja i ostalim ustanovama i organizacijama koje imaju uticaja na sveukupni oporavak ovih populacionih grupa.

 

                                                                                                           Pripremio:

 

Prim. dr Goran Račetović, specijalista psihijatrije

                                                                                                                                                                                                        JZU “DOM ZDRAVLJA”

Načelnik Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Prijedor

Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor