Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

СВЈЕТСКИ ДАН СРЦА

09/26/2017

                                                                                                        СВЈЕТСКИ ДАН СРЦА

Свјетска кардиолошка организација је 2000. године утемељила обиљежавање Свјетскога дана срца у циљу информисања људи широм свијета да су болести срца и мождани удар водећи свјетски узроци смрти, односећи 17,3 милиона живота сваке године. Процјењује се да ће до 2030. године  бити узрок 23 милиона смрти.                           

Сваке године обиљежавање тога дана има различиту тематику, одражавајући кључна питања и теме које се односе на здравље срца. Сврха обиљежавања је и едуковање  јавности о могућностима спречавања кардиоваскуларних болести. Повољна је чињеница да се већина кардиоваскуларних болести може спријечити избјегавањем фактора ризика као што су пушења, неправилна исхрана, недовољна физичка  активност и штетна конзумације алкохола. Циљ сваке јавноздравствене акције је превенција.

Престанак пушења је прва ствар који би требало учинити. Унутар двије године од престанка пушења, битно се смањује ризик од коронарне болести срца, а након 15 година ризик од КВБ исти је као код непушача. Изложеност пасивном пушењу, такође представља ризик за настанак болести срца.

Смјернице Свјетске кардиолошке организације истичу важност здраве исхране која садржи више витамина, минерала и текућине, уз добар омјер бјеланчевина, угљених хидрата и масти.

Не смије се занемарити ни физичка активност, која је изразито важна за здравље срца. Довољно је пет пута седмично издвојити по 30 минута за физичку активност умјереног типа.

Гдје год да живимо, радимо и проводимо слободно вријеме, имамо могућност да направимо здрав избор, да креирамо здраво окружење за све нас и смањимо ризик од болести срца и крвних судова.

 

 

Припремили:  спец. пород. мед. др Гордана Радановић

                             др Сања Завиша

Dom zdravlja Prijedor