Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

31. ЈАНУАР - НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

01/31/2018

 31. јануара обиљежава  се Национални дан без дуванског дима. Активности у оквиру обиљежавања Националног дана без дуванског дима упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагања дуванском диму.

Пушење  представља један од најзначајнијих јавно здравствених проблема. . Дувански производи односе 1,2 милиона живота сваке године у Европи. Смањење употребе дувана је најважнија јавно здравствена мјера коју замље могу подузети ради остваривања  здравствене и економске користи.. Повећање пореза на дуванске производе, забрана рекламирања дуванских производа  и повећање броја мјеста на којима је пушење забрањено спадају у мјере које повећавају притисак на пушаче. Претходно је веома значајно обезбиједити подршку за одвикавање од пушења , која је многим пушачима неопходна. Ова подршка подразумијева разне мјере, између осталог: савјетовање путем телефона, интернета, разговор и фармаколошки третман.

Изложеност дуванском диму узрокује бројне озбиљне болести, као што су рак плућа, инфаркт миокарда, мождани удар, срчана смрт, настанак и погоршање астме и других обољења дисајних органа. Посебно треба нагласити опасности којима су млади изложени удисањем дуванског дима из окружења.

Дјеца изложена дуванском диму чешће оболијевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће астматичне нападе који су јачег интензитета. Изложеност дуванском диму представља професионални ризик за угоститељске раднике коме су они изложени у радном времену, те је и њима потребно обезбедити здраву и безбједну радну средину.

Окружење без дуванског дима спречава започињање пушења и помаже пушачима у одвикавању од пушења, утиче позитивно на смањење разболијевања и смртности због пушења. Такођер се смањују  трошкови лијечења особа које оболе због пушења, што је посебно важно за једну заједницу.

Не постоји безбједан ниво излагања дуванском диму, па ефикасна заштита подразумијева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког затвореног јавног и радног простора, јер само окружење 100% без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима.

Студије су показале да закони којима се забрањује пушење у затвореним просторима, као што су ресторани и барови, могу побољшати здравље запослених у тим просторима и здравље опште популације.

Паралелно са доношењем нових законских рјешења, а у циљу њихове боље и дугорочно успешније примјене у пракси, од великог је значаја интензивно и систематски радити на подизању свјести јавности и оснаживању сваког појединца да се активно супротстави негативном утицају средине – да никада не почне, да престане да пуши или, у крајњој линији, да уколико већ бира ову штетну навику – поштује права оних који је нису изабрали.

 

Поред тога, закони којима се штите грађани од изложености дуванском диму и који штите здравље непушача су популарни, немају негативан утицај на пословања и охрабрују пушаче да престану да пуше.

                                                                                                                          Припремила:

                                                                                                            Др Веселка Максимовић, 

                                                                                                          спец. породичне медицине

Dom zdravlja Prijedor