Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

03/22/2019

 Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta s ciljem da se skrene pažnja javnosti na ovu bolest koja i dalje predstavlja značajan zdravstveni problem.  Na taj dan je 1882. godine njemački mikrobiolog Robert Koh objavio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze, bolesti koja je u to vrijeme bila jako zastupljena u zemljama Evrope. U današnje vrijeme se smatra da godišnje oboli oko 9 miliona ljudi u svijetu, a pogotovo u zemljama Afrike i Jugoistočne Azije.

Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana uzročnikom Mycobacterium tuberculosis. Najčešće zahvata pluća, jer se prenosi kapljičnim putem kašljanjem, kihanjem, pljuvanjem, govorom, ali može da zahvati i druge organe i to kosti, bubrege, crijeva, mozak, moždane ovojnice.

Bilo ko može da dobije tuberkulozu, ali najčešće obolijevaju osobe u direktnom kontaktu sa oboljelim, osobe u kolektivnim smještajima, osobe koje žive u lošim higijenskim uslovima života, te osobe sa oslabljenim imunim sistemom, pogotovo ako su hronični bolesnici, HIV oboljeli ili imunokompromitovani upotrebom imunosupresivne terapije.

Simptomi aktivne tuberkuloze su kašalj, povišena temperatura, groznica, noćno znojenje, malaksalost, bol u grudima, gubitak težine.

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom, RTG snimkom pluća, laboratorijskim nalazima, te specifičnim pretragama sputuma (ispljuvka) na prisustvo bacila tuberkuloze.

Liječenje se sprovodi kombinacijom antibiotika (tuberkulostatika) u periodu od 6 mjeseci uz mirovanje, visokokaloričnu ishranu, multivitaminske preparate. Nakon što se bolest izliječi mora se odlaziti na kontrolne preglede najmanje dvije godine da se bolest ponovo ne razbukti. Ako se ne pojavi u dvije godine osoba se smatra izliječenom.

Problem predstavlja pojava multirezistentnih sojeva bacila tuberkuloze koji su otporni na standardne lijekove, tako da i u ovo savremeno doba tuberkuloza predstavlja veliki problem. Upravo iz tog razloga radi se na mjerama prevencije u kontaktu sa oboljelim kao što su nošenje maski, provjetravanje prostorija, pregledi članova porodice iz domaćinstva oboljelog koji se obavezno moraju javiti na pregled doktora radi RTG snimka pluća i pregleda sputuma.

Vakcinacija kao mjera prevencije radi se još u porodilištu i štiti djecu od teških oblika tuberkuloze. U pitanju je BCG (be-se-že) vakcina koja je napravljena od klica čija je sposobnost da dovedu do infekcije smanjena. Zadatak klica je da izazovu imunološku reakciju i stvaranje antitijela da bi u kontaktu sa bacilom tuberkuloze organizam bio pripremljen da se odbrani. Njena karakteristika je stvaranje ožiljka koji je pokazatelj dobre imunološke reakcije. Kod neke djece može da se javi izuzetno jaka i neuobičajena reakcija tzv. besežitis kada se treba javiti doktoru na pregled.

Dom zdravlja Prijedor i svi njegovi zaposleni radnici aktivno učestvuje kako u prevenciji, tako i u liječenju oboljelih od tuberkuloze, prati se epidemiološka situacija i sarađuje sa ostalim zdravstvenim ustanovama koje su uključene u rješavanje problema oboljelih od tuberkuloze.

Dr Danijela Petoš,spec.porodične medicine

Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor