Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

Svjetski dan astme- 07.05.2019.

04/30/2019

 Svjetski dan astme obilježava se na inicijativu Globalne inicijative za astmu (GINA) prvog utorka u maju svake godine. Prvi Svjetski  dan astme obilježen je 1998. godine u više od 35 zemalja širom svijeta, a broj učesnika  se povećava svake godine. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti društva o samoj bolesti i životu s astmom. Broj oboljelih od astme je u stalnom porastu, naročito kod djece i tinejdžera u visokorazvijenim zemljama, te se ona definiše kao bolest savremneog društva i epidemija 21. vijeka. Procjenjuje se  da oko 350 miliona ljudi u svijetu ima ovu bolest  i da će u sljedećih deset godina oboljeti još 150 miliona.

Astma se definiše kao hronična upala disajnih puteva koja izaziva  njihovu povećanu osjetljivost na spoljašnje uticaje, a manifestuje se u vidu osjećaja otežanog disanja, kašlja, pritiska i zviždanja u grudima. Uzroci koji dovode do nastanka  astme su spoljašnji: aerozagađenje, urbanizacija, veće prisustvo alergena i polena u vazduhu, i unutrašnji: genetska predispozicija, pušenje, ishrana sa dosta aditiva i vještačkih materija- „fast food“, smanjena fizička aktivnost, pretjerana upotreba antibiotika, gojaznost. Udruženo  djelovanje  ovih faktora  dovodi  do pojave   astme. 

Smatra se da oko  dvije trećine oboljelih ima alergijsku astmu. Kod njih se može javiti i uporna sekrecija iz nosa, kihanje, crvenilo, otok i svrab očiju. Alergeni koji mogu da je izazovu su kućna prašina, grinje, buđ, životinjska dlaka, polen trave, korova i drveća.

Kada  se bolest potvrdi, pacijentu se  savjetuju preventivne mjere  u smislu promjene načina života i ishrane, kao i smanjenje alergena u okruženju u kojem živi. Takođe se primjenjuju odgovarajući lijekovi za simptome bolesti kao i antiupalni lijekovi  sa ciljem  temeljne kontrole bolesti.   

Ne postoji lijek za  astmu, ali se bolest može uspješno kontrolisati  uzimanjem propisane terapije i izbjegavanjem okidača  bolesti.


                                                                                                       Prim.dr Tijana Banduka, spec. porodične medicine

Dom zdravlja Prijedor