Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

8. MAJ-SVJETSKI DAN CRVENOG KRSTA

05/08/2019

 Crveni krst je međunarodna, humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi. Svjetski dan Crvenog krsta/ Crvenog polumjeseca od 1948. godine obilježava 8.maja, na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1901. godine.

Putem svoje globalne i nezavisne mreže od oko 14 miliona aktivnih volontera i 450.000 zaposlenih, Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca radi unutar zajednice u 190 zemalja.

Svake godine organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca organizuju Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca u svojim zemljama.

 

Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedora će tradicionalno Svjetski dan Crvenog krsta 8. maj i Nedjelju Crvenog krsta, od 8. do 15. maja u 2019. godine obilježiti brojnim aktivnostima i manifestacijama.

Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedor je konstitutivni dio Crvenog krsta Republike Srpske.

 

Crveni krst Republike Srpske je jedinstvena, dobrovoljna, humanitarna, nevladina organizacija koja djeluje na teritoriji Republike Srpske i konstitutivni je dio Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Strukturu CKRS čine 57 Opštinskih organizacija CK 6 Gradskih organizacije CK, Skupština, Republički odbor, Nadzorni odbor.

 

Crveni krst Republike Srpske sarađuje sa organima Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i drugim srodnim lokalnim i međunarodnim humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim organizacijama direktno ili preko Društva Crvenog krsta/križa BiH. 

 

Postojanje Crvenog krsta je zasnovano na članstvu, još više na volonterima, pokretačima i nosiocima svih aktivnosti u  organizacijama Crvenog krsta.

 

Misija Crvenog krsta je da sprečava i olakšava ljudsku patnju, da štiti život i zdravlje i da obezbijedi poštovanje ljudskog bića, naročito u vrijeme oružanih sukoba i drugih vanrednih stanja, da radi na sprečavanju bolesti i na unapređenju zdravlja i socijalne zaštite, da podstiče dobrovoljnost i stalnu spremnost članova Pokreta da pruže pomoć i opšte osjećanje solidarnosti prema svima kojima je potrebna njegova zaštita i pomoć.

 

U svom radu Crveni krst Republike Srpske rukovodi se osnovnim principima Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a to su: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost i djeluje u skladu sa Statutom Pokreta.

 

Crveni krst realizuje javna ovlašćenja kroz sljedeće oblasti rada:

1.         Program socijalno humanitarne djelatnosti;

2.         Program prve pomoći;

3.         Program kućne njege;

4.         Program zdravstvenog prosvjećivanja;

5.         Program dobrovoljnog davalaštva krvi;

6.         Program podmlatka i omladine;

7.         Informisanje i izdavačko propagandna aktivnost i diseminacija;

8.         Međunarodna saradnja;

9.         Služba traženja;

10.       Program upozoravanja na opasnost od mina;

11.       Program priprema i odgovora na katastrofu;

12.       Program organizacionog razvoja .

 

Pripremila: Dr Dušica Kecman,spec. opšte medicine i doktor porodične medicine

Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor