Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

SVJETSKI DAN SRCA 29.09.2019

09/25/2019

 Ove godine obilježava se jubilarna dvadesetogodišnjica Svjetskog dana srca pod sloganom MOJE SRCE, TVOJE SRCE“. 

Svrha obilježavanja Svjetskog dana srca je edukacija javnosti o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti su vodeći  uzrok smrtnosti i nesposobnosti, naročito kod starijih ljudi, kako u razvijenim zemljama tako i u zemljama u razvoju. Godišnje od kardiovaskularnih bolesti zivot izgubi oko  17,7 miliona ljudi te je prema procjenama 31% svih smrti u svijetu uzrokovano ovim bolestima.

Svjetski dan srca je globalna kampanja tokom koje pojedinci, porodice, zajednice i vlade širom svijeta učestvuju u aktivnostima kojima preuzimaju odgovornost za svoje i kardiovaskularno zdravlje drugih. Kroz ovu kampanju Svjetska kardiološka federacija ujedinjuje ljude iz svih zemalja i različitog porijekla u borbi protiv tereta kardiovaskularnih bolesti, te inspiše i usmjerava međunarodnu akciju za  podsticanje načina života koji čuva zdravlje srca.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su bolesti srca i krvnih žila, u većini uzrokovanih aterosklerozom, odnosno promjene, oštećenja i naslage na zidovima arterija.

Sve bolesti srca, vaskularne bolesti mozga i bolesti krvnih žila mozga spadaju u kardiovaskularne bolesti. Najčešće kardiovaskularne bolesti uključuju koronarnu srčanu bolest (npr. srčani udar) i cerebrovaskularnu bolest (npr. moždani udar).

Mnogo je faktora rizika povezanih s koronarnom bolesti srca i moždanim udarom.

Mogu da se podijele u 2 grupe:

. PROMJENJIVI faktori RIZIKA

 • Fizička neaktivnost
 • Upotreba duhanskih proizvoda
 • Nezdrava ishrana
 • Povišena koncentacija holesterola u krvi
 • Povišen krvni pritisak / hipertenzija
 • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost

NEPROMJENJIVI faktori RIZIKA

 • Porodična  anamneza
 • Dijabetes
 • Ostali učestali nepromjenjivi faktori rizika uključuju:
 • Dob: Starenje je samo po sebi rizični faktor za kardiovaskularne bolesti; rizik od moždanog udara povećava se sa svakom decenijom nakon navršenih 55 godina.
 • Pol: Važno je i kojeg ste pola: muškarci imaju povećan rizik od srčanih bolesti u poređenju s predmenopauzalnim ženama. Međutim, jednom kad uđu u menopauzu, rizik je kod žena sličan riziku kod muškaraca. Rizik moždanog udara sličan je kod muškaraca i žena.
 • Socioekonomski status: Siromaštvo povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara nezavisno o mjestu zivljenja. Hroničan stres, socijalna isključenost, anksioznost i depresija također povećavaju rizik.

Poznavanje faktora rizika i zdrav način života pomoći će nam održati nizak rizik od kardiovaskularnih bolesti!

Obilježavanjem dana srca,javnost se na globalnom nivou želi edukovati kako zaštititi svoje srce, kako kontrolisati faktore rizika koji dovode do KVB.

Glavni poziv na djelovanje u ovogodišnjoj kampanji "Obećaj iz srca" usmjeren je na obećanje:

·         Obećajte da ćete se zdravije hraniti

Jedite velike količine svježeg voća i povrća te raznovrsne cjelovite žitarice, nemasno meso, ribu, grašak, grah i leću kao i hranu s niskim udjelom zasićenih masnoća. Pripazite na unos prerađene hrane, koja često sadrži visok udio soli. Pokušajte izbjegavati konzumaciju alkohola, a ako pijete, pijte umjereno. Ne zaboravite piti mnogo vode tokom dana.

·         Obećajte da ćete biti fizički aktivniji

              Samo 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno može pomoći prevenirati srčani i     moždani udar.

·         Obećajte reci NE pušenju

     Prestanete li pušiti, Vaš će se rizik za razvoj koronarne srčane bolesti prepoloviti unutar prve godine, te se s vremenom vratiti na normalan nivo. Izbjegavajte prostorije pune duvanskog dima: pasivna izloženost duvanskom dimu (engl. second-hand smoke) značajno povećava rizik od srčanog udara.

Male promjene u životnim navikama, kao što su pravilna prehrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja, mogu dovesti do poboljšanja zdravlja srca, produžiti život i učiniti ga kvalitetnijim. Zato porukom „Šta mogu učiniti za svoje srce, za tvoje srce i za sva naša srca“ potaknimo zdravije životne navike i unaprijedimo zdravlje svog naroda.

 

                                                                                                                                                                                       Dr Sanja Kovačević

                                                                                         Dr Bojana Inđić

Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor