Sertifikati
Anketa

Da li ste izabrali porodičnog ljekara?

 

E-obavještenja
   

Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Info

Načelnik službe: dr ANDĐIĆ GORAN

Nadzorna sestra: Snježana Kitonjić, stomatološka sestra

Kontakt telefon: 052/238-322, 052/238-323

Radno vrijeme: od 7 do 20 časova

                         subotom: od 7 do 14 časova

                         nedeljom: od 7 do 12 časova


Stomatološka služba je organizaciona jedinica Doma zdravlja koja prati i proučava zdravstveno stanje i oboljevanje usta i zuba.


U okviru svoje djelatnosti služba sprovodi preventivne i interceptivne mjere u cilju sprečavanja nastajanja oboljenja usta i zuba. Ovim zdravstvenim mjerama naročito su obuhvaćene trudnice i djeca do navršenih 18 godina života.


Organizacija Stomatološke službe u prelaznom periodu obuhvata:

1)      odjeljenje dječije i preventivne stomatologije sa ortodoncijom

2)      odjeljenje opšte i oralne stomatologije

U odjeljenju za dečiju i preventivnu stomatologiju sprovodi se program preventivne stomatološke zaštite, sistematski pregledi djece i školske omladine, sanacija usta i zuba i liječenje ortodontskih nepravilnosti.  Primjena zdravstvenog vaspitanja, preventivnih i interceptivnih mjera, kontroliše se obaveznim sistematskim pregledima u I, IV, VI i IX razredu.


Odjeljenje dječije i preventivne stomatologije organizuje se po osnovnim školama i to u OŠ “Petar Kočić”, OŠ “Branko Ćopić” i OŠ “ Desanka Maksimović”.


U Domu zdravlja Prijedor ponovo radi spec. ortopedije vilica-ortodont, nakon kraćeg prekida,  pacijentima je ponovo omogućeno korištenje i ovog vida zdravstvene usluge. Za rješavanje nepravilnosti vilica i zuba rana dijagnostika je vrlo bitna jer zahtjeva najjednostavnija rješenja, a preventivno djelovanje sprečava nastajanje težih poremećaja. Mališanima u domu zdravlja dostupni su mobilni aparati (ortodonska tehnika) koji su idealni za rani školski period, nisu fiksni te se mogu skidati, a sadrže različite ortodonske elemente u zavisnosti od slučaja.


Ambulanta opšte i preventivne stomatologije organizuje se u Prijedoru, Kozarcu, LJubiji i Omarskoj, a stomatološka tehnika (protetska) se organizuje u Prijedoru, Omarskoj i Kozarcu.


U službi za odraslo stanovništvo se obavljaju: otkrivanje, prevencija i liječenje bolesti usta i zuba, sistematski pregledi, protetsko zbrinjavanje i hiruške intervencije.


U ambulanti oralne hirurgije sprovode se sve vrste oralno - hiruških intervencija.


Za potrebe stomatološke dijagnostike pacijentima su na raspolaganju dva RTG aparata, za panoramski snimak vilice i ciljani snimak zuba, svaki radni dan u period od 10 do 13 časova, u stomatološkoj ambulanti na Urijama.


Služba služi i kao nastavna baza za obavljanje djela praktične nastave i obaveznog pripravničkog staža za stomatologe, stomatološke sestre i zubne tehničare.


Struktura zaposlenih:

U stomatološkoj službi ukupno radi jedan spec. oralne hirurgije, jedan spec. dječije i preventivne stomatologije i jedan spec. ortopedije vilice,  sedam stomatologa, osam stomatoloških sestara, jedna medicinska sestra i pet zubnih tehničara.

Na specijalizaciji iz dječije i preventivne stomatologije nalazi se jedan doktor stomatologije.


Šta se planira:

Planira se nabavka novih stomatoloških mašina i ostale stomatološke opreme, prema prioritetima.

U okviru kontinuirane edukacije svih zdravstvenih radnika planira se veliki broj internih predavanja kao i odlazak naših radnika na kongrese, simpozijume itd.
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor