Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

Како позвати хитну помоћ

Хитна медицинска помоћ служи за збрињавање животно угрожавајућих стања. То су стања која могу довести до смрти.

Хитна стања су: стања без свијести, стања поремећене свијести, саобраћајне несреће, тровања, крварења која доводе до стања шока, гушење, бол у прсима, удар грома, удар струје, утапања, анафилактички шок, епилептични напад (падавица) и слично.

Хитним стањем подразумјевамо сва она стања која могу довести до смрти ако се у датом тренутку не предузму одговарајуће мјере.

Број 124 доступан Вам је 24 часа дневно, 365 дана у години!

Упутства за позивање броја 124

Када Вам се јави медицински радник требало би да разговарате са њим смирено и говорите разговјетно. Допустите медицинском раднику да води разговор. Медицински радник који је примио Ваш позив поставиће Вам додатна питања како би што тачније установили стање у коме се налази особа којој је потребна помоћ. Питаће Вас:

  • У чему је проблем, шта се десило?
  • Где се налазите? (ако не знате, погледајте око себе или питајте неког)
  • Да ли је мјесто где се налазите безбједно?
  • Како се зовете?
  • Коме је потребна помоћ?
  • Који се симптоми јављају код особе којој је потребна помоћ? (будите јасни у описивању)
  • Да ли Вам је познато од чега унесрећени болује и да ли троши неке лијекове?

 

Будите стрпљиви и одговорите на постављена питања. Пратите инструкције медицинског радника и не прекидајте везу  док Вам не кажу. Понекад ће Вам дати упутства како да се понашате, шта да урадите. Слушајте пажљиво, сваки корак испоштујте и тражите да Вам нешто понови ако не разумијете.

Сваки позив се региструје и на основу Вашег позива за помоћ, након процјене, здравствени радник ће упутити екипу Хитне помоћи на терен.

Информације које нам дате могу спасити Ваш живот или живот особе којој је помоћ потребна!

Вријеме за интервенцију може бити промјењљиво и зависиће од неколико фактора као што су: удаљеност, саобраћајна гужва или због тога што су сви расположиви тимови хитне помоћи већ ангажовани на збрињавању других хитних случајева.

Имајте разумјевања, знамо да смо Вам потребни и учинићемо све да Вам што прије помогнемо.

Сарађујте са тимом Хитне медицинске помоћи јер је то у Вашем интересу или у интересу особи којој треба помоћ. Молимо Вас, допустите екипи да ради свој посао.

Веома је важно да зовете хитну помоћ само у стварним хитним стањима.

Често се дешава да неки од Приједорчана упућују лажне позиве, ради забаве, на број 124. Један лажни позив може спречити екипу да првовремено буде на неком другом мјесту гдје је помоћ заиста потребна!

Како поступити када је потребна помоћ љекара, али се не ради о хитном случају?

Број 124 позива се само када је нечији живот заиста угрожен. Ми не желимо да Вам ускратимо помоћ зато уколико имате неки здравствени проблем, не знате како да га ријешите и потребан Вам је љекарски савјет позовите на број:

 

 

052/231-294

 

 

 

 ЗАПАМТИТЕ!!!

ПАНИКА НЕ ПОМАЖЕ!!!