Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

Служба за стоматолошку здравствену заштиту Инфо

Начелник службе: др Љубан Јанковић, спец. оралне хирургије

Надзорна сестра: Сњежана Китоњић, стоматолошка сестра

Контакт телефон: 052/238-322, 052/238-323

Радно вријеме:        од 7 до 20 часова

                                  суботом:           од 7 до 14 часова

                                  недјељом:       од 7 до 12 часова

Стоматолошка служба је организациона јединица Дома здравља која прати и проучава здравствено стање и обољевање уста и зуба.


У оквиру своје дјелатности служба спроводи превентивне и интерцептивне мјере у циљу спречавања настајања обољења уста и зуба. Овим здравственим мјерама нарочито су обухваћене труднице и дјеца до навршених 18 година живота.


Организација Стоматолошке службе у прелазном периоду обухвата:

1)      одјељење дјечије и превентивне стоматологије са ортодонцијом

2)      одјељење опште и оралне стоматологије

У одјељењу за дечију и превентивну стоматологију спроводи се програм превентивне стоматолошке заштите, систематски прегледи дјеце и школске омладине, санација уста и зуба и лијечење ортодонтских неправилности.  Примјена здравственог васпитања, превентивних и интерцептивних мјера, контролише се обавезним систематским прегледима у И, ИВ, ВИ и ИX разреду.


Одјељење дјечије и превентивне стоматологије организује се по основним школама и то у ОШ “Петар Кочић”, ОШ “Бранко Ћопић” и ОШ “ Десанка Максимовић”.


У Дому здравља Приједор поново ради спец. ортопедије вилица-ортодонт, након краћег прекида,  пацијентима је поново омогућено кориштење и овог вида здравствене услуге. За рјешавање неправилности вилица и зуба рана дијагностика је врло битна јер захтјева најједноставнија рјешења, а превентивно дјеловање спречава настајање тежих поремећаја. Малишанима у дому здравља доступни су мобилни апарати (ортодонска техника) који су идеални за рани школски период, нису фиксни те се могу скидати, а садрже различите ортодонске елементе у зависности од случаја.


Амбуланта опште и превентивне стоматологије организује се у Приједору, Козарцу, Љубији и Омарској, а стоматолошка техника (протетска) се организује у Приједору, Омарској и Козарцу.


У служби за одрасло становништво се обављају: откривање, превенција и лијечење болести уста и зуба, систематски прегледи, протетско збрињавање и хирушке интервенције.


У амбуланти оралне хирургије спроводе се све врсте орално - хирушких интервенција.


За потребе стоматолошке дијагностике пацијентима су на располагању два РТГ апарата, за панорамски снимак вилице и циљани снимак зуба, сваки радни дан у период од 10 до 13 часова, у стоматолошкој амбуланти на Уријама.


Служба служи и као наставна база за обављање дјела практичне наставе и обавезног приправничког стажа за стоматологе, стоматолошке сестре и зубне техничаре.


Структура запослених:

У стоматолошкој служби укупно ради један спец. оралне хирургије, један спец. дјечије и превентивне стоматологије и један спец. ортопедије вилице,  седам стоматолога, осам стоматолошких сестара, једна медицинска сестра и пет зубних техничара.

На специјализацији из дјечије и превентивне стоматологије налази се један доктор стоматологије.


Шта се планира:

Планира се набавка нових стоматолошких машина и остале стоматолошке опреме, према приоритетима.

У оквиру континуиране едукације свих здравствених радника планира се велики број интерних предавања као и одлазак наших радника на конгресе, симпозијуме итд.
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor