Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

Дјеца и љето

Због климатских промјена, све смо више изложени екстремним врућинама, те требамо бити опрезни, како би смо сачували своје здравље, здравље наше дјеце и спријечили непромишљене посљедице великих врућина.

Најмлађи су најрањивији, јер је њихово тијело најосјетљивији на високе температуре, а они најчешће забораве пити потребне количине воде.

Дјецу треба подсјећати да пију воду, лимунаду, кефир, јогурт, фрапе од воћа и да једу свјеже воће. Иначе, током љета дјеци су потребне намирнице, које су лагане и помажу да се организам расхлади. Значи, потребно је јести што више сезонског воћа и поврћа. Треба избјегавати пржену и зачињену храну. Љетне врућине су савршене за кварење хране и ширење цријевних инфекција, прије свега салмонеле и инфекције рота вирусом. Не храните дјецу храном која је дуже била изван фрижидера јер се на љетњим врућинама, храна брзо квари, па може доћи до тровања.

Неке од највећих опасности за здравље у љето повезане су са високим температурама, а то су топлотни удар и опекотине од сунца.

Топлотни удар настаје, ако је организам дуже изложен директном дјеловању сунчевих зрака те тјелесна температура, постане опасно висока. Топлотни удар може узроковати оштећења мозга и других органа. Ако су дјеца дуже у природи треба их често понудити да пију воду. Такође, је потребно провјеравати да ли постоје симптоми, као што су жеђ, грчеви, умор, вртоглавица, мучнина, повраћање, главобоља те грозница.

Никада не остављајте дјете у аутомобилу на врућини.

Ако се крема за заштиту коже, са високим фактором заштите (фактор 50), на користи исправно може доћи до опекотина на кожи од сунца. Дјетету морате добро умасирати заштитну крему на кожу, како би се она у потпуности абсорбовала у кожу, и то најмање пола сата прије излагања сунцу. Потпуна заштита обично траје два сата и зато се крема треба наносити неколико пута на дан.

Дјеци увјек ставите шеширић или качкет на главу. Широку, лагану памучну одјећу свјетлих боја треба практиковати у току свих врелих дана. Кад год је то могуће нека дјеца буду боса јер је то добра вјежба за стопала.

Без обзира на љетње опасности, ако дјелујете превентивно и правовремено можете се опустити и уживати у сунцу, мору, природи, јер љето је идеално годишње доба за активности на отвореном.

Милић др Дивна, спец. педијатар